Denise Grootendorst
- Bereidingstijd 30 minuten
- Aantal personen 4
Ingrediënten:
- 4 naan broden
- Zonnebloemolie
- Zout
Ingrediënten voor de gehaktballen
- 450 gr lamsgehakt
- 2 uien, fijngeraspt of gehakt in een keukenmachine
- 4 tenen knoflook, geperst
- 1 el gemberpuree
- 1/2 groene chilipeper, fijngeraspt of gehakt in een keukenmachine
Ingrediënten voor de saus
- 1 ui, fijn gesnipperd
- 2 tenen knoflook, geperst
- 1 el gemberpuree
- 1/2 groene chilipeper, fijngesneden
- 2 tl komijnzaad
- 1 tl mosterdzaad
- 2 laurierblaadjes
- 1 el garam masala
- 1 tl kaneel
- 1 tl kurkuma
- 1/4 tl nootmuskaat
- 2 el tomatenpuree
- 250 ml vleesbouillon
Ingrediënten de toppings
- 1 kleine rode ui, fijngehakt
- 1/2 bos verse koriander
- 100 gr Griekse yoghurt
- 20 gr amandelen
Bereidingswijze
1. Meng het lamsgehakt met de hoeveelheden ui, knoflook, gember en chilipeper voor de gehaktballen en een halve theelepel zout. Rol met vochtige handen gehaktballetjes van ongeveer 4 centimeter. Leg de balletjes op een ingevette schaal, dek af en zet ze in de koelkast.
2. Verhit in een pan met dikke bodem 2 eetlepels zonnebloemolie en voeg het komijnzaad, mosterdzaad en de laurierblaadjes toe en bak dit 15 seconden. Draai het vuur lager en bak de ui, knoflook en gember tot de ui glazig is.
3. Meng intussen de tomatenpuree met de bouillon. Voeg dan de kurkuma, garam masala, nootmuskaat en een halve theelepel zout toe aan de pan voor de saus, gevolgd door de tomatenpuree in bouillon. Breng dit aan de kook. Leg de lamsgehaktballen hier voorzichtig in en laat ze in ongeveer 20 minuten zacht koken zonder deksel op de pan, zodat de saus inkookt en de balletjes garen.
4. Bak de naans voor het serveren af. Serveer de lamsgehaktballetjes met naanbrood, rode ui, verse koriander, Griekse yoghurt en grof gehakte amandelen.
Even naar de slager
Deze balletjes maak je met lamsgehakt. Niet zo makkelijk in de plaatselijke super te verkrijgen, dus wellicht staat een trip naar de slager op de planning. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om rundvlees of zelf vegetarisch gehakt te gebruiken. Dit gerecht is goed voor te bereiden. Warm de ballen en naanbroden op en zet de toppings klaar. Zo kan iedereen zijn eigen variant samenstellen. Aanvallen!